Advies lening oversluiten

Heeft u weleens overwogen om uw huidige lening over te sluiten? Een compleet nieuwe financieringsregeling kan voordelig zijn en kan u noemenswaardige lagere rentelasten per maand opleveren. Het belangrijkste motief voor de oversluiting van een geldlening of hypotheek is over het algemeen een lagere rente en dus lagere maandlasten. Diverse aanbieders voor het oversluiten van een lening komen vaak nog met allereli extra's zoals geen verplichte overlijdensrisicoverzekering, een transparant tarief zonder een extra opslag in geval van renteherzieningen en geen overbodige voorwaarden.

De mogelijkheden van oversluiting

Zoals reeds gezegd kan het oversluiten van een hypotheek tot noemenswaardige lagere lasten per maand leiden. De verlaging van de maandlasten is afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden waarin men verkeerd als ook de huidige hypotheekoplossing welke men heeft afgesloten. Hierbij spelen de volgende aspecten een belangrijke rol: rente, NHG, aflossingsvorm van de hypotheek en verzekeringen. LAten we deze aspecten eens nader uitlichten:

Lagere rente

De rente bepaalt een groot deel van uw maandlasten. Door uw huidige hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met gunstiger rente, dalen hiermee ook uw maandelijkse rentelasten. Deze daling zal weer afhankelijk zijn van de rentevastperiode die u kiest. En daarmee met de risicoafweging die u maakt.

NHG

Zeer regelmatig is het mogelijk om uw hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Deze garantie is van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Onder bepaalde voorwaarden kunt u hier een beroep op doen bij het oversluiten van uw hypotheek. Eenmalig zult u hier een bedrag van 0,4% over de lening voor moeten betalen. Indien er zich een situatie voordoet waarbij een gedwongen verkoop van de woning het gevolg is dan staat de stichting garant voor de restschuld bij de geldverstrekker. Hier zitten nog wel bepaalde voorwaarden aanvast. Daardoor levert een hypotheek bij de NHG een lagere hypotheekrente op rentevoordeel dat kan oplopen tot 0,3 %!

Aflossingsvorm hypotheek

Het bedrag welke u per maand aflost om vermogen op te bouwen is tevens een deel van uw lasten. Is uw woning inmiddels in waarde gestegen? Wellicht verkeerd u in de omstandigheden dat u minder behoefte heeft aan de zekerheid van een volledige hypotheek aflossing? Mocht dit het geval zijn, dan kunt u overwegen een deel van uw hypotheek aflossingsvrij te lenen.

Verzekeringen

Ten tijden van het afsluiten van uw huidige hypotheek kan het zijn dat u tevenes een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. Ook op deze verzekering zijn besparingen mogelijk. Zo heeft u de mogelijkheid om te kijken of een lagere dekking gewenst is. Ook kunt u kijken of er goedkopere alternatieven zijn voor deze overlijdensrisicoverzekering. Neem altijd contact op met een onafhankelijke adviseur om te bepalen of uw dekking in overeenstemming is met uw wensen.