Overbruggingskrediet

Wat is nu precies een overbruggingskrediet? In tegenstelling tot bijvoorbeeld het doorlopende krediet is het overbruggingskrediet minder bekend bij de meeste mensen. Hier volgt een korte uitleg over geld lenen bij het overbruggingskrediet.

Overbruggingskrediet is een lening die wordt gebruikt om de periode te overbruggen tussen de verkoop van de oude koopwoning en de koop van een nieuwe woning. De overwaarde van de huidige woning wordt hiervoor gebruikt. In de regel wordt een overbruggingskrediet voor een half jaar. Indien een persoon voor een bepaalde periode de bezitting heeft over twee panden, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing, kan deze persoon met deze tijdelijke lening, genaamd het overbruggingskrediet de beide koopwoningen betalen.

In de praktijk is het niet altijd uitvoerbaar om de datum van de koop van een nieuwe woning exact af te stemmen op de verkoop van je oude koopwoning. Indien je een ander huis koopt nog voor dat je het oude huis verkocht hebt, kunnen er wel eens problemen ontstaan met betrekking tot de financiering. Gegarandeerd als je de overwaarde van je huidge koopwoning wilt gebruiken voor de aankoop van het nieuwe koophuis. Met het afsluiten van een overbruggingskrediet kan dit probleem verholpen worden.

Verkoopopbrengst van de woning
Er kunnen zich situaties voordoen waarbij je na de verkoop van de huidige woning een specifiek bedrag over denkt te houden. Dit bedrag zou je vervolgens goed kunnen gebruiken bij de financiering van het nieuwe koophuis. Echter wat te doen indien je het oude koophuis pas later kan verkopen? Dan heb je voor een beknopte termijn een extra lening nodig. Een dergelijk periodiek extra krediet heeft de noemer overbruggingskrediet genoemd. Dit overbruggingskrediet biedt de mogelijkheid om de nieuwe koopwoning op een normale manier te kunnen betalen. En meteen na de verkoop van de oude koopwoning kan de aflossing plaats vinden. Uiteraard dien je wel gewoon rente te betalen over deze aanvullende financiering en vaak ook nog bijkomende kosten. Denk hierbij aan de afsluitprovisie en de notariskosten. Laat je tijdig informeren door een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur kan je exact vertellen wat de spelregels zijn en waar je een overbruggingskrediet allemaal voor gebruiken kunt.